Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Увеличават ли се чуждите инвестиции в България?

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, в Бизнес старт, 22.08.2016

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последните данни за чуждестранните инвестиции в България показват, че през първото полугодие на тази година е отчетен ръст от 102 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, когато инвестициите намаляват със 6,5 млн. евро. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава ръст на инвеститорския интерес. Янев отбеляза, че докато през цялата 2015 година БАИ е сертифицирала 12 инвеститорски проекта, този брой е достигнат само за първата половина на 2016. Изпълнителният директор на БАИ е позитивно настроен спрямо постигането на заложените цели на агенцията, а именно реализирането на два пъти повече сертифицирани проекти и 20% ръст на чуждестранните инвестиции. 

Според Янев търговията дава възможност за обединение на страните от Балканския полуостров за привличане на чуждестранни инвестиции. Той отбеляза, че през тази седмица БАИ съвместно с Центъра за развитие на селското стопанство по инициатива „16+1" ще бъде участник в откриването на павилион за електронна търговия на територията на Пристанище Бургас, около който да се установи регионален хъб за търговия на китайски стоки. Наблюдава се също така тенденция за изнасяне на производства към други региони на България, каза още той, като обясни, че затова спомага изградената публична инфраструктура. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт