Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На какво се дължи тенденция на намаляване на военните разходи на страните в НАТО

Проф. Митко Стойков, преподавател във Военна академия Г. С. Раковски и проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 18.08.2016

Проф. Митко Стойков, преподавател във Военна академия Г. С. Раковски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Митко Стойков, преподавател във Военна академия Г. С. Раковски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията за намаляване на държавните разходи за отбрана на страните в НАТО се дължи основно на необходимостта от изграждане на способности и тяхното поддържане, базирана на оценката в Алианса за заплахите, които застрашават сигурността. Това каза проф. Митко Стойков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев и Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Разходите за личен състав в България са значителна част от общите разходи за отбрана, като достигат в настоящите години над 70%. Тенденцията е да бъдат намалени до 60%, коментира още той проблема с незаетите щатове и числеността на българската армия. Последните изявления на министъра и началника на отбраната са в посока, че се работи по изграждането на система за мотивация на хората, служещи във военните сили, отбеляза проф. Стойков. 

"Не бих се съгласил с тезата, че всяка страна в НАТО поотделно трябва да определя приоритети, тъй като ние сме част от съюз, който има обща отбранителна политика и планове за развитие на съюзните отбранителни способности", коментира от своя страна бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. По думите му парламентът е взел решение за реализирането на два проекта за модернизация на армията до 2022 за около 2,3 – 2,4 млрд. лв. Очаква се да бъде одобрен и още един по-сериозен проект за сухопътни войски, с което сумата може да нарасне до  4 млрд. лв, отбеляза проф. Тагарев. В предишните по-големи проекти за модернизация традиционните големи предприятия от отбранителната индустрия не са били включени, но в новата вълна е задължително да се търси ефект върху местната индустрия със създаването на нови работни места и технологии, смята бившият министър на отбраната. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт