Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Догонват ли страните от Източна Европа западноевропейските държави?

Евгений Кънев, икономист, в предаването Бизнес старт, 17.08.2016

Евгений Кънев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има ниска ставка за преките данъци, но разполага с една от най-широките бази за облагане. Не съществуват почти никакви изключения, включително и за непреките данъци като ДДС. В Румъния и Словакия например ставката също е 20%, но прави изключение за книги и лекарства. Това каза икономистът Евгений Кънев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Процесът на конвергенция на цените и доходите между Източна и Западна Европа ще продължи в бъдеще, което предполага и по-висок растеж в Източна Европа, смята икономистът. По думите му причините за благоприятното развитие на източноевропейските държави през последните 1-2 години са краткосрочни и се дължат на някои фактори като ниските цени на горивата, ниските лихвени проценти, ефектите върху пазара на труда от миграцията към по-развитите страни и други. 

Проблемът с данъчната хармонизация в ЕС е много сериозен, коментира още Кънев. Според него трябва да се търси възможност за опростяване на данъците, облекчаване на данъчното облагане и същевременно по-ефективна данъчна събираемост. Икономистът коментира и шансовете за Европа на една скорост, като отбеляза, че подобно развитие е малко вероятно да се случи, тъй като желанието за отдаване на суверенитет, което изисква Европа на една скорост, е различно в различните държави. По думите му реалистично е да говори за Европа на две скорости – от една страна, еврозоната, където има по-голямо желание за унифициране на политиките и от друга Източна Европа и отчасти Южна Европа, където съществува желание за запазване на икономическата самостоятелност като политики на отделните държави.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт