Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рано е да се говори за нов имотен балон

Тихомир Тошев от КредитЦентър в Бизнес старт, 03.08.2016

Тихомир Тошев от КредитЦентър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев от КредитЦентър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 цените на недвижимите имоти в България достигнаха дъното, след което започнаха възходящото си движение. Наблюдава се активност на пазара на имоти, която се отразява на динамиката на цените, но все още е рано да се говори за балон. Около 15% от сделките на имотния пазар са с цел инвестиция, но биват финансирани със собствени средства. Това коментира Тихомир Тошев от КредитЦентър в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му статистиката показва, че над 53 млн. лв са отпуснатите нови ипотечни заеми от началото на годината, което може да се обясни с динамиката на пазара на имоти и понижаването на лихвите по ипотечните кредити. "Ако преди кризата годишният процент на разходите беше около 8%, в момента той е в рамките на около 5%, а лихвите по ипотечните заеми се движат в диапазона 4,25 – 4,75%", посочи експертът. Той сподели, че не очаква движение в посока нагоре на лихвите по ипотечните кредити. "От началото на годината тенденцията е на бавен спад. Най-вероятно ще видим и активно второ полугодие. Очакваме силен край на годината както на имотния, така и на кредитен пазар", коментира още той.

Основните двигатели на пазара на имоти са хората между 35 и 45 години със собствено жилище, но с желание и финансова възможност да повишат стандарта си на живот, отбеляза още Тошев. Малко след тях се нареждат тези, които купуват жилище за първи път. Анализите показват, че около 80% от хората, които живеят под наем, решават, че ще излязат на пазара и ще закупят жилище. Месечните разходи за покупка на жилище на кредит и разходите за наем в България са почти идентични. В момента хората не са рисково настроени, коментира още той. Според него процентът на лоши кредити сред тези групи ще е много нисък - под 2%.   

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт