Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Столична община с 40 млн. лв повече приходи за първото полугодие

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община, в предаването Бизнес старт, 08.07.2016

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Столична община отбелязва ръст на приходите в бюджета за първото полугодие на 2016. Към първите шест месеца на годината събраните приходи са с 39,6 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Причината за подобрението се крие в по-добрата събираемост. Това каза Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава положителна тенденция както при приходите от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти, така и от данъка за моторните превозни средства. Приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество се повишават с 7,4 млн. лева от началото на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Няма сериозно увеличение, но се забелязва устойчив ръст, каза Барбалов. Събраните приходи от такса „Смет“ са с 10 млн. лева повече. Към края на юни те достигат 115 млн. лв, а събираемостта е 61,6%.  

Според анализ на Центъра за градска мобилност се забелязва много ясна тенденция към увеличение на броя на продадените абонаментни карти, коментира още Барбалов. За месец юни 2016 са продадени толкова карти, колкото са продадени за предишните 5 месеца на тази година. Броят им достига 30 хил., посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт