Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Схемите за финансови измами са едни и същи, сменят се хората

Димитър Динев и Николай Иванов в Бизнес старт, 29.06.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Схемите са едни и същи. Сменят се хората. Това каза доц. д-р Димитър Динев, председател на УС на Асоциацията за противодействие на икономическите измами, в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. Той коментира законопроекта, изготвен от КФН, с който би трябвало да се сложи край на финансовите измами. 

По думите му с този проект се прави "голяма стъпка в защита на тези, които информират за нарушение и анонимните сигнали". Нужно е, обаче да се "проиграе" законът, за да не се окаже, че има пропуски и неточности, "за да не се получи, че е закон, който не работи".

"Когато говорим за схеми и финансови престъпления, те трябва да се разглеждат конкретно. С КТБ случая – аз съм сигурен, че има подобни ситуации и в други банки, но благоприятната възможност, която е възникнала, може би я няма в другите банки и провеждането на тези стрес тестове, колкото и да не е прозрачно от гледна точка на методиките и кой ще осъществява тестовете, пак е нещо, което трябва да ни убеди че при банките няма проблем".

Финансовите измами трябва да се криминализират по съответни сектори. Това каза по темата в телефонен коментар в предаването доц. д-р Николай Иванов, преподавател във ВУЗФ и бивш директор на Бюрото за финаносово разузнаване (БФР). По думите му наказанията, които се прилагат по чл. 209 от Наказателния кодекс предвиждат 6 години лишаване от свобода, докато в САЩ те са криминализирани отделно и предвиждат наказания от "не повече от 1 млн. долара глоба и не повече от 30 години затвор или заедно.

Той каза, че е нужно "сериозно обучение и развитие на банковия надзор". 

"Не съм привърженик държавната служба за финансово разузнаване да бъде в ДАНС, защото обменът на информация се забавя. Статутът бе смъкнат до дирекция, а във Финансовото министерство бе много сериозна връзката с финансовите органи"

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт