Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейската супердържава е осъдена на неуспех

Проф. Искра Баева и доц. Веселин Методиев в Бизнес старт

 Германският канцлер Ангела Меркел разговаря с Дейвид Камерън, британския министър председател преди кръглата маса по време на срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, Белгия. 28.06.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел разговаря с Дейвид Камерън, британския министър председател преди кръглата маса по време на срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, Белгия. 28.06.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Brexit е обида и в емоционалното говорене на лидерите в Европа се използва електорален език. Това не е съществено и притеснително, но всеки опит насилствено да се изгражда обща политическа идентичност е осъден на неуспех. Това казаха историците проф. Искра Баева и доц. Веселин Методиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Не бива да забравяме, че идеята за създаване на обединена Европа е на британския политик Уинстън Чърчил, който лансирал идеята, като не предвижда Великобритания да бъде част нея", каза проф. Баева.

Тя обясни, че базата за създаването на обединена Европа е пацифизмът, но още през 90-те години на миналия век войните са се върнали в Европа. 

"Ние заживяхме в един свят на прекалено озлобление едни към други. Това не е български феномен. Това не е балканизация, а белег на модернизацията", каза доц. Методиев.

По думите му да не се повтори трагедията на войните е базова при създаването на европейския общ пазар. "За това се постави тази базова ценност – качеството на живот. Но когато всичко стане материално, тогава намаляват задръжките. Когато атеизмът печели все по-големи полета и нямаш страх, ти неволно започваш да се репчиш, да мислиш че всичко ще постигнеш. Това са много големи проблеми на Европа като цяло".

"Всеки опит насилствено, през някакъв вид системи, да се опитваш да изграждаш обща политическа идентичност, е осъдена на неуспех. Може да има краткосрочен успех, но в дългосрочна перспектива то ще се срути. Няма, поне в историята която познавам, 200-300 години, такъв успешен експеримент", каза доц. Методиев  

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт