Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спирайки да приема бежанци, Турция изпълнява заканите си към ЕС

Симеон Николов, бивш зам-министър на отбраната през 2005-2008 от Центъра за стратегически изследвания, Бизнес старт, 17.06.2016

Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със спирането и нежеланието си да приема бежанци Турция изпълнява заканите си към ЕС. Това заяви бившият зам-министър на отбраната през 2005-2008 Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания, който говори и за отказаното от България учение в Черно море между Румъния, Турция, Украйна и САЩ. На 16 юни станахме свидетели на дефицит на координация и съгласуваност между институциите - сякаш всеки води своя политика, коментира Николов отказа на премиера Борисов България да участва в учение, което Русия би видяла като провокация.

Премиерът Борисов си направи блестящ пиар благодарение на объркването на думите на румънския президент Клаус Йоханис "флотилия" или "учение", заяви Николов, като добави, че заради случая ако днес имаше рпезидентски избори министър-председателят щеше да ги спечели.

Решаването на бежанския проблем ще бъде резултат от общата политика на ЕС, каза Николов, допълвайки, че споразумяването с Турция е малка стъпка на фона на постижимото ако се елиминира корена на проблема - войните в родините на бежанците.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт