Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

70% от компаниите у нас не могат да намерят необходимите им кадри

Надя Василева от Manpower Bulgaria в Бизнес старт, 13.06.2016

Надя Василева от Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева от Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последните данни показват, че трудовият пазар в Европа не се е възстановил от ударите на кризата. Не бива да се успокояваме от факта, че има известно намаляване на безработицата. Ниската имиграция и високата емиграция създават голямо напрежение на пазара на труда в България. 70% от компаниите у нас се оплакват, че не могат да намерят необходимите им кадри. Това коментира Надя Василева от Manpower Bulgaria в ефира на Бизнес старт с Иван Нончев и Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й младежката безработица в Европа е по-скоро "балкански синдром" и е особено характерна за страни като Сърбия, Хърватска и Гърция. "Бизнесът също се преструктурира и променя. Ще има фирми, които няма да издържат на тези промени, а дигитализацията ще замени много позиции с роботи. Работните места, които бяха изгубени, няма да се върнат обратно.", каза още Василева.

Тя коментира и разликите между трудовите пазари на САЩ и Европа, като заяви, че в САЩ също ще има голям недостиг на кадри. Според изчисления това ще са около 18 млн. души. 

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт