Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свободният избор на осигуреното лице трябва да бъде доминиращ

Д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труд и социална политика, в предаването Бизнес старт, 01.06.2016

Д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труд и социална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труд и социална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от причините да бъде поставена дискусията относно пенсионните промени е направената препоръка от страна на ЕК, свързана с въвеждането на новите изисквания на директива Платежоспособност II, както и критиката на ЕК в посока преодоляване на макроикономическите дисбаланси. Критичните бележки на ЕК в частта пенсионна система са насочени към инвестиционната политика на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и възможностите за инвестиране в свързани лица. Това каза д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труд и социална политика, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria по повод внесените от финансовия министър Владислав Горанов промени в пенсионната система. 

Свободният избор на осигуреното лице трябва да бъде доминиращ, което означава, че трябва да се намерят онези механизми и продукти, които да дадат възможност както за изплащането на пожизнена пенсия, така и възможността за унаследяване, коментира още той.  

Д-р Адемов подчерта, че включването на застрахователите в дискусията е от голямо значение. "Те са традиоционни доставчици на такъв тип пенсионни продукти. Разнообразяването на менюто от пенсионни продукти е сериозен позитив на предложения проект и дискусията около него. Това ще допринесе за по-добрата защита на осигурените лица." Въпреки това обаче, дискусията за мултифондовете е оставена на заден план, а там е истинският избор - можеш да избереш със собствената си воля и познания в какви инвестиционни инструменти да влязат твоите приходи, коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт