Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нивото на иновациите у нас изостава с над 60% спрямо средното за ЕС

Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията в Бизнес старт, 31.05.2016

Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се изкачва пет позиции нагоре по конкурентоспособност в изследването на Института за развитие на управлението в Швейцария. Така тя вече е на 50-о място от общо 61 страни. Въпреки това страната е далеч от най-доброто си представяне през 2009, когато заема 38-о място. Това коментира Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България изостава в някои от най-важните дългосрочни фактори за повишаване на конкурентоспособността, а именно образование, здравеопазване и околна среда. Високото ниво на публичните разходи също остава негативен фактор. "Нивото на иновациите у нас изостава с над 60% от средното за ЕС. Но има някои сектори, които се утвърждават като високоиновативни и са над средното за ЕС ниво - информационните и комуникационните технологии и производство на биопродукти."

Галев посочи, че се очаква България да продължи да се изкачва в класацията през следващите години особено ако се продължат започнатите стъпки за енергийна диверсификация. "Важно е да се вземат мерки в борбата срещу сивата икономика, тъй като укриването на доходи у нас остава високо."

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт