Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Прогнозата на МФ за икономическия растеж е твърде оптимистична

Доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на ВУЗФ, в Бизнес старт, 12.05.2016

Доц. Григорий Вазов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григорий Вазов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заложеният от правителството икономически растеж от 2,7% до края на 2019 е твърде оптимистичен. Според нас той ще е максимум в границите на 1,5 и 2,1%. Геополитическите фактори, намалената кредитна активност и страхът на банките в момента да се намесят активно ще доведат до спад в потреблението, публичните капиталови разходи, публичните и частните инвестиции, като това ще окаже по-сериозно влияние, отколкото МФ прогнозира. Това каза доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него не потреблението е факторът, който ще издърпа напред икономическия растеж, а спокойната политическа обстановка, ефективната съдебна система и ниската корупция, което би насърчило публичните и частните инвестиции. Експертът посочи още, че проблем при потреблението у нас е фактът, че голяма част от ресурса се осигурява не от българския бюджет и българските компании.

Вазов коментира и образованието и пазара на труда. "Решението е бизнесът директно да участва в правенето на бакалавърски и магистърски програми", каза той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт