Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ердоган все по-силно води Турция към авторитаризма

Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения, в Бизнес старт, 09.05.2016

Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на пълзящ авторитаризъм и настъпление срещу демократичните права в Турция тече вече повече от 12 години. Ердоган се опитва да премести центъра на властта от премиера към президента, засилвайки неговите пълномощия. Сега той определя политиката на страната и все повече власт се концентрира в ръцете му. Това каза Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира грешките, който южната ни съседка е допуснала при възстановяването си от кризата. Според експерта след преодоляването на пика на кризата чрез мобилизация на целия национален ресурс е трябвало да се търси импулс към растежа, а не към съхраняване на стабилността на страната. По думите му Европа е избрала стабилността на Турция пред демокрацията. "Но това се оказа стабилността на управлението на Ердоган, а то е свързано с дестабилизация на самата държава, защото се опира на изостряне на отношенията вътре в обществото.", каза още Кючуков.  

Според него в средата на миналото десетилетие желанието за сближаване на Европа и Турция е било най-силно. "Тогава турското общество беше най-готово да се присъедини към ЕС. Сега тенденциите са по-скоро в обратната посока."

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт