Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сегашният КСО залага гарантирано две пенсии да са по-малки от една

Финансистът Любомир Христов в Бизнес старт, 27.04.2016

Финансистът Любомир Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Любомир Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако разгледаме целия КСО и неговите параметри в 40-годишен период, се получава гарантирано две пенсии да са по-малки от една. Пенсията от УПФ първо ще компенсира намалението на пенсията от държавата и след това да доведе до допълнителна пенсия. За да се получи това, трябва да се постигне такава доходност по партидите, каквато фондовете не могат да достигнат заради инвестиционните ограничения. В момента имаме избор в кой фонд да се осигуряваме, но не можем да избираме рисковия профил при инвестиране. Това каза финансистът Любомир Христов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изчислява, че 10% доходност е необходима от 2016 до 2022, за да може само да бъде компенсирана пенсията от ДОО. Финансистът коментира и предложението на Министерство на финансите за изплащането на втора пенсия. По думите му в момента има два проблема - не са регламентирани параметрите в изчисляването на пенсиите и обещаните пенсии не са гарантирани с пенсионни резерви. 

Христов каза още, че предложението залага анюитет. Той освобождава хората от сметка за това колко време ще живеят, защото този риск ще бъде поет от пенсионното дружество.

Вижте повече във видеото: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт