Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тол системата в България може да заработи още догодина

Инженер Георги Златев от АПИ в предаването Бизнес старт, 07.04.2016

Трафик. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Трафик. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Очакванията на АПИ са, че новата тол система ще заработи още през 2017. Леките автомобили до 3,5 тона ще заплащат пътна такса за т. нар. електронна винетка. Регистрационните номера на леките автомобили трябва да бъдат подадени в пункт на разпространител на винетки, каквито има във всички областни градове, след което те ще бъдат вкарани в системата. Когато автомобилът мине по път, който изисква винетна такса,  през стационарните и мобилните контролни точки ще се проверява дали той е в системата и дали е заплатена винетната такса. За товарните автомобили ще се заплаща за изминато разстояние. Това каза инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Това означава, че след въвеждането на системата няма да има винетни стикери. Няма точна цифра по отношение на цената, която ще се заплаща според новата тол система, каза инж. Златев.

Очаква се състоянието на пътната мрежа значително да се подобри, като тол таксите са основен начин за увеличаване на приходите за ремонти на пътищата. За момента не се разглежда вариантът за тол такси за изминато разстояние и за леките автомобили.

За поддържането на пътната мрежа в страната са необходими 1 млрд. лева. Очакваните допълнителни приходи от увеличената цена на винетките са между 50 и 65 млн. лева. Те ще бъдат използвани за финансиране на ремонти на пътища, като плановете на пътищата, които ще бъдат ремонтирани, ще бъдат публикувани на сайта на АПИ, каза експертът.  

Около 30%, или 6 хил. км. от пътната мрежа на страната, се нуждаят от ремонт, докато средствата позволяват ремонт на 200 км, каза инь. Златев.

Кандидатите за изграждането на тол системат трябва да подадат документи до 30 май, като основно изискване за кандидатите е опит в реализацията на подобни проекти.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт