Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Повечето бежанци не са наясно какво представлява Европа

Мариана Стоянова от БЧК в предаването Бизнес старт, 24.03.2016

Мариана Стоянова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариана Стоянова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето бежанци не са наясно какво представлява Европа. Те имат една по-различна представа за бита и ежедневието тук, изградена чрез социалните мрежи и интернет. Когато дойдат, се сблъскват  с различните култури, за част от които не са подготвени, и се капсулират. Тук е ролята на приемащата държава и организациите, които да им помогнат да се интегрират. Това коментира Мариана Стоянова от БЧК в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

От хуманитарна гледна точка апелираме да се търси решение, да се успокоява напрежението в страна като Гърция, защото всички тези събития отключват актове като тези в Брюксел и няма държава, която да е сигурна и спокойна в Европа.  

Според Стоянова решението е в прилагането на единна европейска политика

Политиците вървят след събитията. Дълги години се полагаха усилия за изграждане на обща система за убежище, но така и не се стигна до нея. Трябваше по-бързо да се създадат тези процедури така, че да се избегне този наплив и държавите по-бързо да отсяват кои мигранти заслужават убежище.  

Стоянова заяви още, че липсата на интеграционни политики в държави като България, Унгария и Чехия тласка хората да се стремят към Западна Европа. Друг привлекателен фактор се оказва социалната политика в тези страни, която създава възможност поколения мигранти да не работят, а да се издържат благодарение на социалните помощи.

Повече от разговора може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт