Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кулон: В европейския енергиен пазар е важен принципа на солидарност

Бизнес старт, 22.03.2016

Пиер-Жан Кулон, председател на секция Транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество в Европейския икономически и социален комитет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пиер-Жан Кулон, председател на секция Транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество в Европейския икономически и социален комитет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единен европейски енергиен пазар не може да съществува. Няма такъв пазар, който да може да обхване цяла Европа, но трябва да се работи в посока на създаване на силни регионални пазари. Това каза Пиер-Жан Кулон, председател на секция Транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество в Европейския икономически и социален комитет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Кулон участва в международната конференция "Европейски енергиен съюз - въздействие и последици за гражданското общество", която се провежда в София.

В европейския енергиен пазар е важен принципа на солидарност, каза още Кулон.

"Трябва да се помни, че българският енергиен микс не е същия, като германския, или френския. В България около 40% от енергията е зависима от добива на въглища и петрол, 30% - от ядрената енергетика и по-малко от 30% - от възобновяеми енергийни източници. Трябва това съотношение в енергийния микс да се промени, за да се даде възможност за сваляне на цените". 

По думите на Кулон, "когато започне словашкото президентство", през втората половина на годината в областта на европейската енергетика "ще се случат много неща".

"Ние сме членове на европейското гражданско общество и трябва да приложим натиск, за да получим истински отговор на въпросите, които ни вълнуват".

Кулон каза, че един от важните приоритети и "ново предизвикателство" е да се даде "повече участие в енергийния пазар на страни като България, за да се свалят цените". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт