Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стойчев: Акцентът върху рисковите активи ще се запази

Бизнес старт, 17.03.2016

Андрей Стойчев, финансов анализатор, Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Стойчев, финансов анализатор, Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Болшинството от пазарните участници очакваха запазването на лихвените проценти от страна на Фед и поставянето на фокуса върху икономиката в глобален аспект. Това каза финансовият анализатор Андрей Стойчев, Делтасток в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар на решението на Федералния резерв в САЩ. "Съвсем логично е фокусът на Фед да бъде върху развитието на световната икономика. Неслучайно Фед споменава цената на петрола и развитието на китайската икономика и до голяма степен това беше акцентът във вчерашното изявление". 

"Бягството от рисковите активи, докато има политики на разхлабена монетарна политика, трудно може да се случи. Фактът е, че видяхме разпродажби, заради петрола, по-лошите данни от Китай и политическите проблеми в Европа. Част от участниците на пазара решиха да си приберат печалбите. Но позитивизмът за инвестиции във високорискови активи все още е налице. Като говорим за по-сигурни инвестиции, ако може изобщо да има такава дефиниция, и активи които се водят като убежище, те също не се представят толкова добре, колкото биха се представяли, ако инвеститорите се отдръпнат от рисковите активи".

"Корелацията, която наблюдавахме между петрола и пазарите ще отслабва все повече", каза още  Стойчев.

"Евтините пари създават предпоставка за балонизиране на пазарите, от което пострада световната икономика през 2007 година. Много е важно да се избягва". 

"Пазарът на имотите отново набира сила, което само по себе си трябва да ни говори. Самите икономики нямат съживяване, инфлацията стои на нулата. Нещата в световен план не са толкова розови".

За 2016 Стойчев каза, че може би турболенцията ще се засили в края на годината, около изборите в САЩ, а лятото ще бъде "горещо" около британския референдум за излизане от ЕС. "Валутният пазар също е инетресен, заради постоянните игри на централните банки".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт