Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ст. Янев: Целим двойно повече сертифицирани инвестиционни проекти през 2016

Бизнес старт, 11.03.2016

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макроикономическите показатели са много добри, но трябва да запазим добрия темп на нарастване на чуждестранните инвестиции, които достигнаха 6 годишен рекорд през 2015, за да реализираме висок икономически растеж. Това каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-голям интерес от страна на инвеститорите продължават да бъдат секторите машиностроене, производство на части за големи автомобилни концерни, IT сектора и аутсорсинга.

Към настоящия момент имаме 14 подадени заявления за сертифициране на инвестиционни проекти, което би следвало да доведе до около 400 млн. лв нови инвестиции в следващите 3 години и над 3 000 нови работни места, каза още той. 

Председателят на БАИ припомни, че миналата година през месец август беше изготвен доклад от министъра на финансите, който дава насока за проблемите, свързани с инвеститорите. На тази база бяха обособени 10 проблемни групи. По всички тях се работи. 

До края на март или началото на април очаквам да има доклад, който да зададе и пътната карта как точно се работи по определените проблеми.

По думите му ръст на икономиката в размер на 2,5% е реалистична прогноза. Можем да гоним и почти същите резултати в сферата на инвестициите. Нашата цел е да подобрим това, което направихме през миналата година. Крайната цел е сертифицирането на двойно повече инвестиционни проекти, посочи още той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт