Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Технологиите и земеделието: Ще преодолее ли автоматизацията проблемите в сектора?

Иво Генчев, земеделски производител, Бизнес среща, 19.02.2019

Намирането на кадри е основният проблем при отглеждането на етерично-маслени култури - изисква се много работна ръка, а дейностите не могат да бъдат автоматизирани. Това каза Иво Генчев, земеделски производител, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Генчев определи пазара на етерични масла у нас като сравнително регулиран. Той посочи, че продукцията му се изкупува предимно от дистрибутори в страната, като масово е предназначена за износ.

Имаше много голям бум в отглеждането на етерично-маслени култури през 2017 г., тъй като възвращаемостта на инвестициите при тях е сравнително бърза. По това време доста хора се преориентираха към маточината и лавандулата... С големия производствен ръст обаче се влоши качеството на продукцията, което доведе до по-ниската ѝ цена“.

Според Генчев критична при отглеждането на маточина е първата година, а най-големи проблеми могат да срещнат земеделците, които не са преценили правилно количеството площ, което да засадят.

Гостът коментира и използването на субсидии в производството, като добави, че те се влагат предимно в иновации.

Можем да кажем, че българското земеделие е иновативно, защото то се развива от скоро. Времето и хората също са иновативни, такъв е моментът. Държавата се справя добре със своята организация в това отношение“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща