През 2017 Skoda надмина Audi по марж на печалбата

Чешката марка е третата по популярност в рамките на концерна Volkswagen AG

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Skoda обяви финансовите си резултати за миналата година и разкри плановете си за най-близкото бъдеще.

От отчета става ясно, че нещата за чешкия производител се развиват по-добре от когато и да е било. През 2017 Skoda е продала 1 201 000 автомобила, което е с 6,6% повече от предишната година. Това е третият по големина резултат в рамките на концерна Volkswagen AG след Volkswagen (6,2 млн.) и Audi (1,8 млн.).  Най-популярният модел на чехите  е Octavia – 418 000, а най-големият пазар – този в Китай (325 000 продажби), пише Automedia.bg.

Приходите на Skoda са се увеличили с 20,8% до €16,6 млрд. , а оперативната печалба – с 34,6% до €1,6 млрд. Любопитното е, че маржът на чехите е нараснал до 9,7%, което е повече от маржа на Audi  в размер на 7,8%.

През следващите 5 години компанията ще инвестира 2 млрд. евро в разработката и развитието на електромобили и услуги, обезпечаващи мобилността (най-вече каршеринг). А до края на 2020 Skoda трябва да представи цели 19 нови автомобила.

Засега има информация само за някои от тях. Най-близката премиера е тази на евтиния Skoda Kamiq, който е създаден на платформата с предно предаване на модела Rapid и е предвиден за пазара в Китай. След него ще излезе и купеобразният Kodaiq GT, който ще се продава и в други държави.

През 2019 се очаква серийната версия на концептуалния кросоувър Skoda Visison X, както и на зареждащия се хибрид Skoda Superb. Ще има и изцяло електрически SUV, създаден по мотивите на прототипа Vision E. Също за 2019 са предвидени премиерите на първия електромобил на марката – компактния Citigo, както и на новото поколение на Rapid, а година по-късно ще излезе и новата Octavia.  

Последни новини
Още от Автомобили