3,3 млн. коли ще бъдат изтеглени от пазара в САЩ заради дефектни еърбеци

Засегната е продукцията на 10 производители

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Близо 3.3 млн. автомобила, оборудвани с въздушни възглавници на японската компания Takata, ще бъдат привикани в сервизите заради проблем със защитното устройство.

Това съобщава американското издание Detroit Free Press, цитирано от Automedia.bg.

Акцията ще засегне модели от 2009, 2010 и 2013 на производители като Audi, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, General Motors, Honda, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Subaru и Tesla. Подробности тябва да бъдат съобщение от  Националната администрация за безопасност на движението на САЩ по-късно този месец.

Вече е известно, че в Takata са използвали амониев нитрат, който създава малка експлозия и по този начин разтваря въздушните възглавници при удар. Химикалът от своя страна обаче може да се активира, ако е изложен на високи влажност и температура. При активиране, има вероятност малки метални парчета от еърбега да излетят към водача. Заради дефекта до момента са загинаи 20 души, а други 180 са ранени.

До 15 септември 2017 в сервизите на различни производители бяха изтеглени близо 43.1 млн. въздушни възглавници, като само 18,5 млн. от тях са заменени с нови. Японската компания обяви фалит още през миналото лято, като преди това поиска защита от кредитори в САЩ и Япония. Към момента голяма по-голяма част от активите на Takata са притежание на нейния конкурент Key Safety Systems.  

Последни новини
Още от Автомобили