Напрежението около Иран според Eurasia Group

Графит с надпис "Какви дрехи предпочиташ да носиш" на стена в завод за полиетилен на Arya Sasol Polymer Co. Асалуя, Иран. 9 юли 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Графит с надпис "Какви дрехи предпочиташ да носиш" на стена в завод за полиетилен на Arya Sasol Polymer Co. Асалуя, Иран. 9 юли 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

ЕС потвърди извънредно заседание на съвместната комисия за Иран с участието на ЕС, Русия и Китай на 28 юли във Виена. Срещата, свикана от Франция, Германия, Великобритания и Иран ще бъде председателствана от върховния комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

Иранците не очакват да бъдат „наказани много”, каза основателят и президент на Eurasia Group Йън Бремър в интервю за Bloomberg.

„Така че ще видим засилване на напрежението, особено след като ефектът върху петролните пазари, както казвате, не е толкова голям. Никой не мисли, че Ормузкият пролив ще бъде затворен”, каза Бремър.

Според него е странно защо иранците са чакали година и половина преди да реагират на американското излизане от ядрения договор. По отношение на американските цели, Бремър каза още, че и те са различни "според различните хора в администрацията".

КОРЕКЦИЯ: добавено правилното видео.

"Тръмп иска да удари толкова силно иранците, че да ги принуди да се върнат към преговорите с него. Иска да стане единствения президент, преговарял директно с иранците. Иска да бъде единствения президент, подписал наистина добра сделка с Иран, която да замени наистина лошата сделка на Обама, която всъщност много прилича на неговата", каза Бремър.

Различното в случая е, че Иран не е Северна Корея и решенията в Техеран не се вземат еднолично, каза още директорът на Eurasia Group.

 

Последни новини
Още от Анализи