Британското правителство е смъртно ранено

Ричард Уитман, професор по политически науки и международни отношения, Университет Кент

Карикатуристът Кая Мар носи плакат с образа на премиера на Великобритания Тереза Мей. Лондон, Великобритания. 13 март 2019. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Карикатуристът Кая Мар носи плакат с образа на премиера на Великобритания Тереза Мей. Лондон, Великобритания. 13 март 2019. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Още по-малко яснота има какво ще стане във връзка с решението на Великобритания да излезе от ЕС след като вчера парламентът отхвърли новия план на премира Тереза Мей.

В краткосрочен план се очакват още турболенции, каза Ричард Уитман, професор по политически науки и международни отношения, Университет Кент.

„Мнозинството в парламента  не иска Брекзит без сделка. Въпросът е в тази възможност за удължаване. Сигурно повечето хора в парламента ще искат такова удължаване. Но за колко време? И очевидно това е решение на ЕС”.

Парламентът в Лондон ще гласува в сряда вечерта в 19ч. британско време дали да приеме или да отхвърли Brexit без сделка.

Външният министър Филип Хамънд каза, че ще търси надпартиен консенсус за Brexit. Премиерът Тереза Мей каза, че ще остани консервативната партия да гласува както иска по .т.нар. Поправка Малтхаус, въпреки че обикновено правителството инструктира депутатите как да гласуват при важни решения. Парламентът ще гласува против излизането от ЕС без сделка и за удължаване на срока на Brexit.

Чуйте анализа на Ричард Уитман за очакванията от вота на парламента и евентуални последващи решения в Лондон преди 29 март 2019.

 

Последни новини
Още от Анализи