МВФ за волатилността на петрола и ръста в GCC

Джихад Азур, директор на МВФ за Близкия изток и Централна Азия

Джихар Азур, директор на МВФ за Близкия изток и Централна Азия. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Джихар Азур, директор на МВФ за Близкия изток и Централна Азия. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Волатилността в цената на петрола и спадовете в последните няколко месеца засягат перспективите за тази година за страните-износителки на петрол, каза директорът на МВФ за Близкия изток и Централна Азия Джихад Азур в интервю за Bloomberg.

Той посочи като риск растящия дълг в света.

"Съчетанието на волатилни пазари и затягане на финансовите условия се отрази особено на страните, в които нивото на дълга надхвърли 60% от БВП. И затова за тях е много важно да продължат корекциите във фискалната страна и да правят структурни промени за продължаване на ръста на икономиката", каза Азур, който е бивш министър на финансите на Ливан.

Още по темата

Според него трендът за диверсификация на икономиките на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив /GCC/ продължава, но среща препятствия заради търговските напрежения и затягането на финансовите условия. Азур каза още, че намаляването на субсидиите в публичния сектор ще канализира повече инвестиции и ще позволи на частния сектор да води икономиките на страните от GCC.

Чуйте интервюто за Юсеф Гамал Ед-Дин от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи