Сигналите, които дава напускането на съветите при Тръмп

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

Дори още преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да започне да говори в Тръмп Тауър на 15 август 2017, най-видните бизнес лидери на Америка знаеха, че има проблем. В дните след началото на расистките безредици в Шарлотвил, Вирджиния, където привържениците на идеологиятата за превъзходство на бялата раса излязоха със свастики и горящи факли, разтревожени директори на компании тръгнаха да се допитват до Стивън Шварцман, лидерът-милиардер на Blackstone Group LP и важна фигура в консултативния бизнес съвет на Тръмп.

Последваха 48ч. на дебати на високо ниво и хладни изчисления сред някои от най-известните директори на американски компании – от Джейми Деймън от JPMorgan Chase & Co. до Индра Нуи от PepsiCo Inc, приключили внезапно в сряда, 16 август със забележителното напускане на президента, съобщи Bloomberg.

Конферентен разговор в сряда сутринта потвърди решението на директорите да изоставят форума в Белия дом, в който Тръмп, първият директор-президент ги събираше, за да демонстрира подкрепата си за едрия бизнес.

В сряда Тръмп каза, че разпуска два консултативни съвета.

Публичният спор между Тръмп и директорите на компании се изостри най-силно след като президентът каза, че сред демонстрантите в Шарлотсвил, подкрепящи превъзходството на бялата раса има „много добри хора” и се случва в момент, когато контролирания от републиканците Конгрес се опитва да проведе данъчна реформа.

В телефонното интервю за Bloomberg Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ бившият министър на финансите на САЩ Лари Самърс каза, че решението на президента да разпусне консултативните съвети "е опит да се попречи на вълната от оставки в критичен момент за мандата му".

"Подозирам, че в много семейства на хора, които работят в правителството се водят сериозни разговори с децата. Знам, че аз бих подал оставка, ако бях част от такава администрация, която е направила дори част от това, което върши тази", каза Самърс.

Последни новини
Още от Анализи