Има ли финансови санкции над Катар

Алисън Ууд, консултант Control Risks Близък изток

Карта на LNG и петролните танкери в Персийския залив около Катар към 12:00ч. на 12 юни 2017. Графика: Bloomberg Terminal Карта на LNG и петролните танкери в Персийския залив около Катар към 12:00ч. на 12 юни 2017. Графика: Bloomberg Terminal

Катар все повече е изолиран от съседите си в региона на Персийския залив и започват да се забелязват икономически и финансови усложнения от блокадата, съобщава Bloomberg на 12 юни 2017.

Катар бе обвинен в подкрепа на терористични ислямистки групировки от Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет. Страната разчита на другите страни от Персийския залив за 20% от вноса си и почти половината от туристите, които я посещават според базирания в Дубай Arqaam Capital Ltd. Инфраструктурни проекти за милиарди долари също са поставени на карта в навечерието на Световното първенство по футбол през 2022.

„Очакваме решението за скъсване на дипломатически отношения с Катар да има значителни икономически последици за страната, но малък ефект върху Съвета за сътрудничество в Персийския залив”, каза главният анализатор на Arqaam Джаап Мейджер.

„Очакваме потребителските цени в Катар да бъдат засегнати най-напред, макар че ще има отражение и върху икономическия ръст и държавните проекти”.

Алисън Ууд, консултант Control Risks Близък изток каза, че очаква значителни смущения в Катар в резултат на блокадата.

"Все по-често виждаме движения във финансовата система и натиск над компаниите да преосмислят отношенията си и договорите с Катар".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи