Защо Тръмп отива в Саудитска Арабия

Риад Хамади, Bloomberg News

Финансовият център Крал Абдула в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Финансовият център Крал Абдула в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Саудитска Арабия става първата страна, която президентът на САЩ ще посети при първото си пътуване в чужбина след като зае поста. След като разговаря с крал Салман в събота, Тръмп ще участва в среща на арабските и ислямски страни с лидери от Близкия изток, Африка и Азия в неделя. Отделни срещи ще има с арабски лидери от Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Бахрейн. През уикенда в Риад е планиран бизнес форум, на който ще участват компании като General Electric и Dow Chemical.

Saudi Aramco планира да подпише договори с най-малко 10 компании, включително GE и Schlumberger и Halliburton, съобщи Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Саудитска Арабия иска да продаде „около 5%” от Aramco през 2018, съобщи заместник престолонаследникът принц Мохамед Бил Салман.

Саудитското правителство се готви да се ангажира с инвестиции за около 40 млрд. долара в инфраструктура в САЩ от суверенния фонд на кралството.

В това посещение са "заложени много пари и взаимни инвестиции", каза Риад Хамади, Bloomberg News в коментар от Дубай.

Чуйте цялото интервю с анализ и на отношенията САЩ-Турция.

 

Последни новини
Още от Анализи