Кой ще спечели от протекционизма на Тръмп

Саруан Хатипоглу, директор на BERI

Контейнери на пристанището в Монреал, Канада. 21 септември 2016. Photographer: Valerian Mazataud/Bloomberg Контейнери на пристанището в Монреал, Канада. 21 септември 2016. Photographer: Valerian Mazataud/Bloomberg

Лидерите на ЕС ще поискат  да се дистанцират от възгледите на президента на САЩ Доналд Тръмп за търговията и по-свободната финансова регулация, когато се срещнат следващата седмица, за да изяснят позициите си за предстоящите важни избори в Европа, съобщава Bloomberg.

„ЕС продължава да подкрепя силна търговска политика в открита и основана на правила много странна търговска система”, съобщава агенцията, цитирайки проекто декларация от срещата на 9 март.

Политиката на Тръмп „Америка на първо място” и решението му да намали банковите регулации, въведени след финансовата криза през 2008 накара ЕС да поиска да потвърди ангажиментите си преди изборите в Холандия през март и във Франция и Германия по-късно през годината.

Саруан Хатипоглу, директор на BERI анализира възможностите някои страни по света също да спечелят от засилването на протекционизма в САЩ в интервю за Bloomberg.

Чуйте го във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи