Напускането на ЕС може да коства на Великобритания 100 млрд. паунда и 950 хил. работни места

Това показва проучване на PwC, поръчано от Конфедерацията на британската индустрия

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Напускането на ЕС може да коства на Великобритания 100 млрд. паунда под формата на нереализиран икономически продукт, както и 950 хил. работни места до 2020, показва проучване на PricewaterhouseCoopers, поръчано от Конфедерацията на британската индустрия, която е против излизане на Великобритания от ЕС.

Основното бизнес лоби в страната казва, че евентуално излизане от ЕС след гласуването на референдума на 23 юни „ще предизвика сериозен шок за британската икономика“.

Генералният директор на Конфедерацията на британските индустрии Каролин Феърбрейн каза, че „напускането на ЕС ще е истински шок за стандарта на живот, работата и растежа“ във Великобритания, като негативните ефекти от напускането на ЕС, сред които спад в търговията и инвестициите, далеч ще надхвърлят положителните.

Заключението е, че британската икономика ще се възстанови, но никога няма да достигне нивото, на което би била, ако не се стига до Brexit.

 

Последни новини
Още от Анализи