От Шенген до Brexit

Рисковете за еврото растат

Стимулите на ЕЦБ не са единствените потенциални заплахи пред еврото

Възможното излизане на Великобритания от ЕС, влиянието на потока от бежанци, притесненията заради икономическите прогнози и политическата нестабилност в Ирландия и Испания са сред рисковете заплашващи европейската валута. Освен това, налице са очакванията на икономистите за понижаване на лихвените проценти и допълнително изкупуване на акции от страна на ЕЦБ, което кара инвеститорите да се чудят колко още може да поевтинее еврото.

„Има рискове в монетарната политика, има политически рискове в ЕС, има външни геополитически рискове свързани с мигрантите и всичко това на фона на една нерадостна картина в икономиката,“ заяви Франсис Хъдзън, глобален стратег в Standard Life Investments в Единбург. „Лесно може да се стигне до развитие на негативна спирала.“

Еврото е най-зле представящата се основна валута през последния месец, а през тази седмица достигна най-ниското си ниво спрямо долара. Освен това, индексът на очакванията за следващите шест месеца на брокерите за колебания в цените на най-търгуваната двойка валути се покачи достигна най-високото си ниво от 2012 насам, когато президента на ЕЦБ, Марио Драги обеща да направи всичко необходимо, за да запази еврото.

Макар валутния спад да има потенциал да съживи регионалната икономика като стимулира експорта, последните понижения отразяват една по-скоро тревожна прогноза за блока. Евентуалното излизане на Великобритания от съюза след референдума на 23 юни би нанесло щети на търговията и поставило безпрецедентни политически предизвикателства пред ЕС в момент, когато се опитва да овладее притока на бежанци като ограничи свободното придвижване в рамките на Шенген.

През първите месеци на 2016, над 100,000 души са прекосили Средиземно море и са слезли на бреговете на Гърция, Испания и Италия след като миналата година около един милион души стъпиха в Европа. И докато европейските лидери се готвят за срещата си на 7 март, на която ще потърсят решение на проблема, днес Европейската комисия предложи краят на годината да е крайният срок за отмяна на проверките по вътрешните граници на континента.

Покачване на напрежението

„Ако се стигне до ситуация, в която хората поставят под въпрос еврото, то тогава чуждестранните холдинги в европейски акции ще бъдат проблемни,“ каза Ханс Редекер, валутен стратег в Morgan Stanley в Лондон. „Трябва да сме много предпазливи в настоящата обстановка, а напрежението определено продължава да се покачва.“

Редекер, който прогнозира еврото да достигне паритет с долара до края на годината, казва, че има „сравнително висока“ вероятност да се наложи да понижи прогнозата си до 0,96 долара за евро, нещо невиждано от 2002 насам. И той не е единственият – в допитване на Bloomberg повече от една пета от анализаторите изразяват съгласие с Morgan Stanley, че еврото ще се търгува едно към едно с долара до края на 2016.

Да устоиш на кризата

Политическата нестабилност също се покачва и хвърля светлина върху слаби правителства и отстъпление от фискалната реформа. След гласуване, което но посочи категоричен победител, несигурността остава в Ирландия, а Испания е в патова политическа ситуация от десет седмици, заради изборните резултати. Миналата година Португалия преживя седмици люшкана от колебания преди доминираното от социалистите правителство да дойде навласт.

Въпреки всичко, еврото е устояло на не една криза в седемнадесет годишната си история и за сега валутата не е напуснала границите от 1,05 до 1,15 долара, в които се търгуваше през миналата година. Средната прогноза на анализаторите анкетирани от Bloomberg е еврото да приключи годината на ниво от 1,08 долара.

Търговия

Евентуалните последствия от отменянето на Шенген за общата валута тревожат европейския политически елит. Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 2 март, че силата на еврото „се крепи на свободното придвижване на стоки и услуги, както и на хора.“

Подкрепата за търговията е особено важна за съюза, който все още се бори за възстановяване от рецесията и дълговата криза, макар изкупуването на държавни облигации от централната банка да доведе до рекордно ниски нива на разходите по заемите. Макар тази програма за количествени облекчения помага суверенния дълг да остане незасегнат от разпродажбите, наблюдавани при предишни кризи, водещите инвеститори изразяват загриженост по отношение на валутата.


 

Последни новини
Още от Анализи