Близо ли са САЩ и Китай до резолюция за Северна Корея

Дейвид Туид, Bloomberg

Дейвид Туид, BloombergNews. Снимка: Bloomberg Дейвид Туид, BloombergNews. Снимка: Bloomberg

Близо ли са САЩ и Китай до резолюция за Северна Корея - коментар на Дейвид Туид, Bloomberg Хонконг на 25 февруари 2016.

 

Какво казва Джон Кери за съпротивата срещу отбранителната система в Южна Корея?

Китай прави голям въпрос от това, защото казват, че САЩ въведат тази отбранителна система в Южна Корея, тя ще бъде пряка заплаха за него.

Това съвпада с цялата риторика на Пекин, че САЩ се опитва да ограничи Китай не само за Северна Корея, но и в Южнокитайско море и други части на Азиатско-Тихоокеанския регион.

Кери казва, че ако Китай помогне да се реши севернокорейската ядрена заплаха, няма да има нужда от системата.

 

Не е ново.

Не, но съвпада в темата, която Китай се опитва да наложи.

Сближаването изглежда, че идва от китайска страна, защото единствената страната, която би позволила обсъждането на нови санкции над Северна Корея би бил Китай. Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея.
 

"Островите в Южнокитайско море в миналото са били китайска територия. Ние сме решени да решим споровете чрез диалог и преговорите, по мирен път", каза Уонг И, министър на външните работи на Китай.

 

Отново - това е част от посланията. "Островите в Южнокитайско море неоспоримо са наши и ние можем да направим каквото си искаме с тях". Говорителката на МВнР онзи ден каза, че трябва се мисли за остров Ууди - този, на който инсталират ракети - като за Хаваи.

"Можем да правим каквото си искаме", каза тя.

Белият дом каза след това: "Да, ама никоя друга нация не претендира за Хаваи". Докато две други страни претендират за остров Ууди.

И Белият дом отбеляза точка.

Това просто подчертава целия проблем с китайските аргументи.

Те продължават да повтарят, че имат "неоспорими права на тези територии". Да, но това е спорна територия. И в това е проблемът.

Командирът на Тихоокеанското командване на САЩ Хари Харис каза пред сенатската комисия във Вашингтон на 24 февруари, че Китай неоспоримо милитаризира Южнокитайско море. "Ако не вярвате това, сигурно вярвате, че Земята е плоска", каза той.

Веднага разбираме какво иска да каже този човек, защото е толкова ясен.

 

Последни новини
Още от Анализи