Парижкото климатично споразумение ще струва $12,1 трилиона

Това показва доклад на групата за изследвания Bloomberg New Energy Finance and Ceres

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ако светът е сериозен в намеренията си да забави най-лошите ефекти от глобалното затопляне, индустрията за възобновяема енергия ще има нужда от инвестиции в размер на $12,1 трилиона през следващите 25 години, показва доклад на групата за изследвания Bloomberg New Energy Finance and Ceres. Сумата надхвърля с около 75% текущите прогнози за растежа на индустрията. 

Споразумението, договорено в Париж през декември, постави рамката за намаляването на парниковите газове в над 195 страни. 
Вятърните паркове, полетата със соларни панели за производство на слънчева енергия и други алтернативи на изкопаемите ще получат $6,9 трилиона долара за развитието си през следващите 25 години от частни инвестиции, стимулирани от правителствата. Според доклада обаче за постигането на целта на ООН глобалното затопляне да не надхвърля 2 градуса Целзий ще са необходими още $5,2 трилиона. 

„Индустрията за чиста енергия може да допринесе сериозно за постигането на амбициозните цели на Парижкото споразумени. За целта обемът на инвестициите ще трябва да се увеличи повече от двойно и то през следващите 3 до 5 години. Такъв ръст няма да дойде от бизнеса, както обикновено става. Това е едновременно предизвикателство и възможност за инвеститорите“, каза Майкъл Либрих, основател на Bloomberg New Energy Finance. 

Докладът на изследователската група показва, че инвестициите в сектора трябва да са средно по $484 млрд. годишно, а до момента бизнесът покрива $276 млрд. от тази сума. 

Оценката на Международната енергийна агенция е дори за още по-големи инвестиции, като тя посочва, че за изпълнението на Парижкото споразумение ще са необходими $13,5 долара до 2030. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи