Воден ли е спадът на китайските акции от петрола

Василеос Гионакис, президент на световната валутна стратегия в Unicredit

Василеос Гионакис, президент на световната валутна стратегия в Unicredit. Снимка: Bloomberg Василеос Гионакис, президент на световната валутна стратегия в Unicredit. Снимка: Bloomberg

Василеос Гионакис, президент на световната валутна стратегия в Unicredit коментира връзката между цената на петрола и спада на акциите в Китай на 4 януари 2015. Гионакис разговаря с Джонатан Феро от студиото на Bloomberg в Лондон на 4 януари 2015.

 

Според вас спадът в Китай е по-малко свързан с данните от там, от колкото с тази новина и притесненията какво ще се случи с цената на петрола?

Мисля, че в широкия смисъл съм съгласен с анализа на вашия главен анализатор за Азия, когато той каза, че напоследък, китайските данни като цяло се стабилизират.  Мисля, че виждаме бягство от риска, заради събитията в Близкия изток. Както казах и преди малко, добавя допълнителен аспект в сложната ситуация. Разбира се, разминаването на данните от Китай не помага на общите настроенията на пазара, но не мога да повярвам, че тя е основният двигател на събитията.

 

Василеос, разглеждам фондовия пазар, който е още малко по-надолу, DAX е надолу с 3,6%. Както нашите колеги казаха за Bloomberg News, има две задочни войни между Саудитска Арабия и Иран, едната в Йемен, а другата в Сирия. Несъмнено това е капката, която преля чашата, но промени ли се нещо из основи? Когато клиентите ви звъннат по телефона и попитат: има ли причина да сме предпазливи и настроен негативно, какво бихте им казали?

Не, не мисля, че в последните седмици видяхме някаква сериозна промяна в пазарите, особено по отношение на прогнозите за растеж. Като цяло, мисля, че ще видим нормализиране на скоростта на растеж – Съединените щати ще се справят сравнително добре. Очаквам и стабилният растеж в еврозоната да продължи. За мен, най-големият риск остава Китай и колко от това ще се прехвърли върху развиващите се пазари, но това не е нещо, което съществува от скоро.

 

Последни новини
Още от Анализи