Готови ли са развиващите се пазари за вдигане на лихвите от Фед

Коментар на Аджит Кабраал, бивш гуверньор на Централната банка на Шри Ланка

Бившият гуверньор на Централната банка на Шри Ланка Аджит Кабраал коментира пред Bloomberg доколко са подготвени развиващите се пазари за вдигането на лихвите в САЩ, което се очаква да се осъществи на 16 декември. Ето какво каза той пред Bloomberg:

Всички трябва да осъзнаем, че до момента се водеха много дискусии по отношение на очакваното вдигане на лихвите. То вече не е изненада. Много пазари и икономики се подготвяха за вдигането на лихвите. Шри Ланка например се подготвя от средата на 2013 г. с необходимите буфери, за да може да устои на всеки шок, който би могъл да възникне и резултатите от вдигането на лихвите. Мисля, че това е нещо, което правеха и всички останали развиващи се икономики. Затова вярвам, че това ще помогне на страните да се приспособят към новото равновесно положение, на което ще станем свидетели. Шри Ланка зае защитна позиция през тази година, но  подготовката ни можеше да бъде малко по-сериозна за посрещането на вдигането на лихвите. Като цяло обаче мисля, че развиващите се и граничните пазари се подготвяха внимателно, което ще ги постави в добра позиция, когато Фед вдигне лихвите.

“Да, мисля, че това ще се случи днес”, отговори Аджит на въпрос дали очаква значителни изтичания на капитали от Азия след обявяването на решението на Фед (21:00 ч. Българско време б.р.)

Мисля, че поевтиняването на валутата на Шри Ланка се дължи главно на някои необмислени практики, които бяха следвани, особено влошаването на бюджетния баланс, както и нежеланието за изграждането на необходимите буфери. Това е нещо, от което ще страдаме дълго време в бъдещето. Резервите ни бяха на много добро ниво, инфлацията също, както и лихвите. За нещастие обаче прекомерните разходи в началото на 2015 г. доведоха до сериозни негативни последици, които ще бъдат усещани и в бъдеще. Някои от тези действия обаче трябва бързо да бъдат преустановени, ако властите искат да си възвърнат контрола над икономиката. Някои от нещата, на които станахме свидетели, като влошаването валутния курс и постепенното вдигане на лихвите, както и напрежението в бюджета, са резултат от тези пактики, които трябваше да избегнем в началото на годината. За нещастие обаче това не се случи. Трябва бързо да поправим нещата, ако искаме да възстановим контрола си върху икономиката и да посрещнем новите предизвикателства, които ще се появят в резултат на промените, които ще се случат в другия край на света.

 

Последни новини
Още от Анализи