MetLife: 10-годишни американски ДЦК с доходност от 4,5% едва след 11 години

Американските 10-годишни ДЦК няма скоро да носят сериозна възвращаемост

Централата на MetLife. Снимка: Крейг Варга/Bloomberg Централата на MetLife. Снимка: Крейг Варга/Bloomberg

Американските 10-годишни държавни облигации няма да се върнат към средната си доходност в дългосрочен план още поне 10 години, според най-голямата компания за застраховки живот в страната MetLife Inc., съобщава Bloomberg. 

10-годишни американски ДЦК няма да стигнат „нормализирана“ доходност от 4,5% още 11 години, каза Стив Кандариан, главният изпълнителен директор на MetLife по време на конферентен разговор с анализатори на 3 ноември 2015 г. През последните 25 години 10-годишните американски ДЦК са имали доходност от около 4,7%, по данни на Bloomberg. 

MetLife обаче се просъединява към мненията, че лихвите по този инструменет ще останат ниски за по-дълго, въпреки че преди прогнозираше, че те ще се върнат на ниво от 4,5% за 3 години. Дори и след очакванията, че Фед може да вдигне лихвите още до края на 2015 г., анализаторите предвиждат, че до края на годината доходността по 10-годипните американски ДЦК ще достигне едва 2,3%. 

„До преди няколко години имаше голям оптимизъм за възстановяването на световните икономики. Засега и в рамките на обозримото бъдеще обаче наблюдаваме много по-бавен растеж. Това е причината да прогнозираме по-дълъг срок до връщането на доходността по 10-годишните ДЦК“, каза главният финансов директор на MetLife Джон Хеле. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи