МРРБ започва разплащането по половината от изпълнените проекти

Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т.нар. инженеринг, смята министърът

18:37 | 19 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Министерството на регионалното развитие и благоустройство е завършило проверките и ще започне плащанията по половината от извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т.нар. инженеринг. В него се състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката. Не искам да прекъсвам диалога със строителните фирми, заяви Комитова.

Възлагането на поръчки на вътрешни за организациите фирми, наричани още "ин хаус", е процедура, която има много смисъл. Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстремни ситуации без обществени поръчки, допълни министърът. "Автомагистрали" ЕАД е получила 1.5 млрд. лв. чрез "ин хаус" за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои, обясни министърът.

В случая обаче обществените поръчки са заобиколени от "Автомагистрали" ЕАД и началниците над тях, каза Комитова и това посочи за причина да иска да се раздели с нейното ръководство. "Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви", информира Комитова.

Държавата дава много пари за строителство, а фирмите получават малко пари, анализира тя. Корупцията няма лице, извършва се от хора с власт, те се чувстват защитени от закона. Когато партиите се изчистят от този тип лица, ще се повиши доверието в обществото, каза още министърът.