Обсъжда се локален подход на противоепидемични мерки

През последната седмица броят на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи е 2:1

11:05 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В последните четиринадесет дни се наблюдава тенденция на плавно покачване на заболеваемостта и заетостта в болниците. Средната възраст на хоспитализираните е 50 години, а е средната възраст на починалите е 70 години. Наблюдаваме една добра тенденция - броят на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи в последната седмица е 2:1. Това заяви на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър професор Костадин Ангелов.

По думитему заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а тази на интензивните легла е 57%. Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса, каза още той. 

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда на страната ни 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров“, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му  по смъртност, която е 7.3 на сто хиляди - сме на 15-то в Европейския съюз.

14 области в страната ни са в червената зона по заболеваемост, 10 са с оранжев цвят - 60 на 100 000. И от 20 до 100 000 продължават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта е 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти", каза той.

"Обсъждаме прилагането на локален подход на противоепидемични мерки и овладяване на епидемията на тези места", обяви министър Ангелов.

„12 500 случая трябваше да имаме днес, ако заболеваемостта е като тази в Чехия, например. Дали ще достигнем такива върхове, зависи изцяло от поведението на всеки един от нас и от това дали ще спазва мерките", коментира доц. Кунчев.

Председателят на Националния оперативен щаб  и началник на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обаяни, че тенденцията е на нарастване на случаите на коронавирус, като в момента се намираме на нивата от 22 октомври миналата година, но прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. „Още се намираме във фазата на по-бавно нарастване. Смъртността е доста колебаеща се и трябва да кажа, че тя в сравнение с миналата седмица има намаление с около 9%", казат той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата – Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на "Янсен" е на финален етап.

"Очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април. Продължават предварителния преглед на данните на ваксината  "КюрВак" и на „Новавакс”. Във връзка с новите варианти на COVID-19, Европейската агенция по лекарствата публикува указания към производителите по отношения на изпитванията, които следват да бъдат направени", обясни той.

По отношение на руската ваксина "Спутник V" днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, добави Богданов.