Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от кризата бизнеси ще продължи през следващата седмица

Създадените през 2020 г. бизнеси да бъдат подпомогнати за целия период на преустановяване на дейността им

16:51 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през следващата седмица. Това съобщиха от пресслужбата на НАП.

„През идната седмица ще продължим с подкрепата за бизнеса, разбирайки напълно, че бързото финансиране е важно за всички. Същевременно разбираме и рисковете от евентуални злоупотреби, като екипът на приходната агенция проверява декларираните данни, за да сме сигурни, че подпомагането се извършва при спазване на регламентите“ каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Според последните заповеди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март затворени ще останат баровете и нощните заведения. Запази се забраната и за организираните екскурзии.

Междувременно, Народното събрание прие промяна, позволяваща на създадените през 2020 г. бизнеси да бъдат подпомогнати за целия период на преустановяване на дейността им, а не само за 1 месец, както беше досега.

През следващата седмица всички, които са кандидатствали до момента по програмата и са били одобрени като допустими, ще получат съобщение от НАП  чрез системата ИСУН. В съобщението ще получат покана да попълнят оборотите си за месеците, в които не са осъществявали дейност заради въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки.

 За да бъде отпусната бързо поисканата подкрепа, от НАП апелират за реакция в 7-дневен срок. Плащанията ще бъдат извършени след получаване на нотификация от Европейската комисия.