Борисов: Спортните зали ще бъдат отворени на 4 февруари

Въпреки това собствениците на фитнес зали обявиха, че ще се присъединят към протеста на ресторантьорите, който е плануван за 27 януари

11:44 | 23 януари 2021
Обновен: 11:45 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 4 февруари ще бъдат отворени залите за тренировки и танци, като също така учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се върнат присъствено в училище. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на Младежкия център за извънкласни дейности в Сливница.

Видеото с изказването на министър-председателя е публикувано и в официалния му профил във Facebook.

 

„Ако нещо можеш да го сложиш на везната със здравето, това е образованието, културата и обучението. Тук си заслужава рискът“, посочва Борисов.

Премиерът добави, че балансът е много тънък при прилагането на противоепидемичните мерки и изключително внимателно трябва да се действа по отношение на разхлабването им.

Министър-председателят акцентира, че всекидневно се следи ситуацията с разпространението на Covid-19 у нас и всяко едно решение се взима с цел опазване на здравето и живота на българските граждани.

Борисов коментира също, че що се отнася до заведенията, предстои среща на кабинета с представители на бранша, за да се договори отварянето.

Въпреки това собственици и работещи във фитнес зали обявиха, че ще се присъединят към протеста на ресторантьорите, който е плануван за 27 януари. Браншовите сдружения на заведенията обявиха, че ще организират Марш на свободата пред сградата на Министерския съвет с искане да им се позволи да работят от 1 февруари.

Очаква се през следващата седмица правителството да вземе конкретни решения за противоепидемичните мерки, защото настоящата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изтича в края на януари.

По-рано тази седмица Ангелов коментира пред депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване, че заедно с Националния оперативен щаб ще предложи извънредната обстановка да бъде удължена с 3 месеца. Той изрази притеснението си заради новият британския щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо.