България вече има Национален план за готовност при пандемия, купуваме фризери за първите ваксини

Страната ни е похарчила над 2 млрд. лв. до момента за справяне с пандемията

11:00 | 2 декември 2020
Обновен: 11:13 | 2 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България вече има Национален план за готовност при пандемия, който е бил приет днес от правителството, съобщи здравният министър д-р Костадин Ангелов по време на брифинг.

Като основни цели на плана министърът посочи ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите, на работата и взаимодействието на ангажираните институции и осигуряване на достоверна информация за обществото за предприетите мерки.

По думите на Костадин Ангелов България е дала над 2 млрд. лв. до момента за справяне с пандемията от коронавирус, като само за бонусите на служителите на първа линия се дават по 80 млн. лв. на месец.

Междувременно стана ясно, че здравното министерство разработва национален план за ваксиниране срещу коронавируса. Планът се очаква да бъде представен на следващото заседание на правителството за утвърждаване.

„Председател на координационния съвет за изпълнение на плана за ваксините ще бъде проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК“, съобщи още здравният министър.

Костадин Ангелов подчерта, че ваксините ще са безплатни за всички български граждани и всеки, който пожелае да бъде ваксиниран, ще получи такава ваксина, каквато пожелае.

„До края на тази седмици ще оборудваме с хладилници и фризери за първите пристигащи ваксини“, каза още Ангелов. На следващ етап ще се оборудват с фризери всички РЗИ-та.

От първата пратка от ваксината на Pfizer се очакват 125 хил. дози до началото на следващата година.

До края на седмицата ще бъдат разположени 4 хладилника за ваксината на Pfizer за Covid-19, като те ще бъдат доставени в склада на държавната фирма „БулБио“, РЗИ-София и РЗИ-Бургас.