Сачева: На 21 декември трябва да започне отваряне на бизнесите, не предвиждаме по-строги мерки

Безработицата у нас няма да надвишава 7% в края на годината, смята социалният министър

12:31 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Социалният министър Деница Сачева. Снимка: БГНЕС
Социалният министър Деница Сачева. Снимка: БГНЕС

На 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите. Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БНР.

Па думите ѝ училищата ще отворят след нова година, а това допълнително ще даде възможност да се овладеят негативните тенденции в развитието на епидемията.

"Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, докато един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

"Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка "Запази ме" ще даде възможност да се изплащат по 24 лева на ден до 21-ви декември на работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден", обясни министър Сачева.

Тя посочи, че се очаква известен ръст на безработицата, но не нещо "катастрофално" до края на годината. 

"Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", категорична беше Сачева и отбеляза, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.