Увеличава се броят на съкратените служители в хотелиерството

През следващите месеци се очаква 24,6% от местата за настаняване да преустановят временно дейността си

16:53 | 26 октомври 2020
Обновен: 16:53 | 26 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка:  Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Повишава се броят на местата за настаняване, които съкращават или освобождават персонал, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

След анкета сред 2 831 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, НСИ отчита, че през октомври повече ръководители са предприели мерките по „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Предприети действия

Предприети действия спрямо наличния персонал. Графика: НСИ

Същевременно обаче местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите са се увеличили с 3 процентни пункта, спрямо минали месец, достигайки 24,4%.

През септември 53,2% от местата за настаняване отчитат намаление на приходите от дейността си спрямо предходния месец, а близо 37% не отчитат промяна.

През следващите месеци се очаква 24,6% от местата за настаняване да преустановят временно дейността си, а малко над четири процента от местата да я прекратят.

Очаквания за

Очаквания за бъдещето на мястото за настаняване. Графика: НСИ

Малко над 35 процента от ръководителите смятат да продължат настоящата си дейност, макар и с намален обем, а 34,6% от тях смятат да продължат да работят.

Данните показват още, че през миналия месец 52,2% от хотелиерите са предложили алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47% - на нощувката.

Данните за разходите на хотелиерите в краткосрочен план, през следващия един месец показват, че малко над 46 процента от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 33,2% от тях - до 100%, а малко над 20 процента от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.