Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до 15 юли

По думите на премиера Борисов демокрацията е за дисциплинираните

11:08 | 24 юни 2020
Обновен: 11:09 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

До 15 юли да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, предложи здравният министър Кирил Ананиев в началото на заседанието на правителството, съобщава  investor.bg.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че предложението ще бъде подкрепено. Той коментира, че няма дисциплина и не се спазват правилата.

„Бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката - струпа се накуп без маски, затова има рестрикция сега по 1000 души на сектор. Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните“, коментира Борисов.

 След 9 юни има значително завишаване на броя хора, които са носители или болни от коранавирус. В периода 27 май-9 юни среднодневният брой е 26, докато от 10-23 юни нараства на 84 случая на ден, което е увеличение с 3.2%. 

Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и правят по 2 хил. теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.

По думите му вирусът продължава да е с неизвестен произход и инфекциозност, няма данни за изграден колективен имунитет.

За този развой на събитията загатна снощи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посочи, че при настоящата ситуация със сигурност ще бъде поискано удължаване на мерките срещу коронавируса след 30 юни.

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, коментира доц. Кунчев.

 На 10 юни, заради повишената заболеваемост, извънредната епидемична обстановка заради коронавируса беше удължена до края на юни.