Доц. Ангел Кунчев: Щабът ще поиска удължаване на предпазните мерки и след 30 юни

320 души са хоспитализарините в момента

19:58 | 23 юни 2020
Обновен: 20:17 | 23 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният оперативен щаб ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни. Това каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ. 

"Удължаването на извънредната епидемична обстановка с нищо няма да промени начина на живот и мерките, които ние приемаме. Но ни дава възможност да реагираме, ако това се наложи", коментира той. 

Според него е малко рано да се каже дали това е оформена втора вълна на заразата, но посочи, че има значителна промяна в ситуацията в страната заради значителния скок на заболелите спрямо предходните две седмици. 

Той обрисува картината на заболеваемостта сега - 320 души са хоспитализарините в момента. 20% от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % - от сериозна помощ в интензивен сектор. По думите му заразените са разпределени на клъстъри.

"Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки", отбеляза д-р Кунчев.

Той каза още, че усилията в момента са да се ограничат клъстерите. "Макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително", добави той.

"Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла - успяхме да постигнем това", допълни доц. Кунчев.

Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.