Добрият платец е с образа на млада градска жена

Това сочат данни от проучването на Агенцията за събиране на вземания (АСВ)

16:33 | 16 май 2019
Снимка: АСВ
Снимка: АСВ

Кредитният профил на българите се подобрява значително от началото на 2018 г. насам, като вече образът на добрия платец е значително променен. Оказва се, че най-надеждните кредитополучатели у нас са жени от средно голям град на възраст около 30 години с дълг до 10 000 лв. Този извод може да се направи от проучването на Агенцията за събиране на вземания (АСВ).

АСВ се специализира в изкупуването на просрочени задължения от банките у нас и по тази причина финансира подобно проучване, синтезирайки данни за над 400 000 задължени физически лица в периода 1 януари 2018 – 1 април 2019 г.

Градовете, в които задълженията се обслужват най-редовно, са Панагюрище, Пазарджик и Кърджали, докато с най-лоша кредитна дисциплина се славят в Луковит, Кнежа, Берковица, Добрич, Бяла Слатина и Провадия.

За основен фактор в подобряването на кредитната история на българина се считат данните от Националния статистически институт (НСИ), касаещи безработицата. През 2013 г. тя достига 11,8%, а през 2018 г. нивата ѝ са се подобрили почти двойно (6,1%). Заетостта на хората е пряко свързана с възможността им да обслужват своите задължения.

Традиционно сектор телекомуникации е най-засегнат от нелоялни клиенти. Компаниите предлагащи абонаменти за телефонни разговори, интернет услуги и телевизия обичайно са сред най-големите клиенти на АСВ и други подобни компании.

Под най-малък риск от просрочване са стоковите кредити за конкретен продукт. Оказва се, че малцина пропускат вноските си с оглед факта, че сумите рядко надхвърлят 1000-2000 лв. Традиционно такава е цената на смартфон, телевизор, хладилник, пералня, печка, лаптоп и други уреди от ежедневието ни.

Добрата кредитна история играе важна роля във вероятността в бъдеще да получим по-голямо финансиране при по-добри условия, ако изпитаме нужда от подкрепа за покупката на жилище или автомобил.