Според ИПИ спадът на новите работни вместа на пазара на труда е очакван

Причината според Алексиев е в инертните политики, които залагат на субсидирана заетост вместо на повишаване на квалификацията

10:57 | 18 ноември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Публикуваните през тази седмица данни на НСИ потвърждават опасенията за забавяне на експанзията на пазара на труда през 2018 г., коментира сайтът Investor.bg.

Сайтът припомня за невиждания от годините преди кризата ръст на работните места със 154 хиляди през третото тримесечие на 2017 г., сравнявайки го с регистрирания от статистиката спад на годишна база през третото тримесечие на 2018 г., който е бил в известна степен очакван.

Въпреки че това е всъщност второ поредно тримесечие на намаляване на броя на заетите на годишна база, заетостта продължава да нараства заради изпреварващия спад на населението. Коефициентът на заетост на лицата на възраст 15-64 години достига нов рекорд от 68,8%, но забавянето на икономиката и по-внимателният преглед на данните за пазара на труда, подсказват, че този рекорд може и да е последен за настоящия икономически цикъл, пише в анализа си Явор Алексиев от екипа на Института за пазарна икономика.

Особено притеснителни са данните за младежите, където намаляването на броя на заетите е съпътстван и от спад на заетостта, като това важи и за двете наблюдавани групи (15-25 и 15-29 години).

Повече четете на Investor.bg.