Основните приоритети на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието и отбраната

Правителството одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2019 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.

17:47 | 28 октомври 2018
Обновен: 17:47 | 28 октомври 2018
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Правителството одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2019 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., която всъщност изразява и допълва мотивите, заложени в законопроекта, пише Investor.bg.

Основните цели са съхраняването на фискалната стабилност и разработването на поетапна, прогнозируема и прозрачна фискална политика, която да благоприятства развитието на бизнес условията и обстановката и подпомагане на инвестициите. Стимулирането на трудовия пазар за постигане на икономически просперитет и заетост също е сред водещите приоритети. В конкретната прогноза се запазват намеренията за бюджетното салдо, внедрени в СБП за времевия интервал 2019-2021 г., съответно за 2019 г. дефицит от 0,5% от БВП, а за 2020 г. - хармонична бюджетна позиция, която се запазва и през 20121 г.

В областта на социалната политика са предвидени средства на стойност 40,4 млн. лв. Политиките за достъпно и качествено образование се реализират посредством цялостен интегриран подход, формиран на база на координираните действия на институциите на национално и местно ниво. Управлението на държавния дълг ще бъде в синхрон с главните цели и правила на фискалната политика и ще показва състоянието и прогнозите в разстояние от три години на основните макроикономически компоненти. В сферата на отбраната са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и възможностите, обвързани  с колективната отбрана, включително средства за осъществяване на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти.

Още по темата прочетете в Investor.bg.