АЕЖ видя притеснителни дефицити в системата на МВР след задържането на двамата журналисти

В четвъртък български и румънски журналист бяха задържани от полицията в Радомир по време на разследване

11:27 | 15 септември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това посочи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

”Изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват. В случая въпреки че са се задействали по сигнал, подаден от журналистите, МВР всъщност задържа самите тях”.

"Фактът, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не беше уведомен от подчинените си говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти", се казва още в изявлението на Асоциацията.

АБЖ определя като “интересен” фактът, че случаят е добил гласност значително по-бързо в Ръмъния, отколкото в България, тъй като разследването, заради което двамата журналисти са били в Радомир, засяга предполагаеми злоупотреби в България.

В четвъртък Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от Rise Project бяха задържани от полицията в Радомир по време на разследване.

Журналистите получили сигнал, че строителна фирма ще изгаря документи, уличаващи я в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

Стоянов и Биро отишли на мястото, за което била подадена информацията. Малко след това обаче полицията в Радомир ги задържа.