Пет държави подписаха Меморандум за Балканско сътрудничество в креативния сектор в София

17:15 | 1 март 2024
Обновен: 17:40 | 1 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: CreaTech Summit South-East Europe 2024.
Снимка: CreaTech Summit South-East Europe 2024.

България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция подписаха Меморандум за Балканско сътрудничество в насока за развитие на креативните индустрии по време на второто издание на CreaTech Summit South-East Europe 2024.

За втора поредна година международната конференция за креативните индустрии в България “CreaTech Summit South-East Europe 2024” събра над 200 представители на бързоразвиващите се индустрии у нас. Професионалисти в областта на киното, телевизията, дизайна, гейм дивелъпмънт и имърсив технологиите се срещнаха на 29 февруари и на 1 март в Толоцентрала, където обмениха добри практики и разгледаха обща стратегия за развиването на секторите.  

“Правим го за втора поредна година и ще продължим още много занапред! Миналата година опипахме почвата, а тази, смело мога да кажа, че вече стъпихме доста по-здраво и сигурно. Изключително сме горди, че успяхме да съберем отново на едно място толкова много креативни хора. Новината тази година е подписването на Меморандум за Балканско сътрудничество в насока за развитие на креативните индустрии, включващо 5 регионални държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Наш приоритет е да наложим София като регионален център на културните и творчески индустрии“ - споделя Геновева Христова, председател на “Креатех България”. 

По време на събитието се избра и националният представител на България за CREATIVE BUSINESS CUP 2024. Журито избра стартъпа Rosey’s Mark, който ще се включи в глобалната надпреварата в гр. Копенхаген, Дания по-късно тази година. Creative Business Cup е най-голямото международно състезание за иновативни и креативни стартиращи фирми, в което вземат участие представители на над 80 държави от цял свят.

Сред официалните лица на събитието бяха министъра на иновациите и растежа – Милена Стойчева, Виктор Стоянов зам. министър по Култура, Яна Генова – зам. кмет по култура на Община София, Никола Барбутов – зам. кмет по европейски политики и международна дейност, Бойко Таков изпълнителен директор на ИАНМСП и над 30 международни гости от Америка, Испания, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Полша и други. Организатори на събитието са CreaTech Bulgaria, подкрепени от Иновация Норвегия, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), Столична Община и JA България.